Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
godiolvasokor

KÖnyvtári esték 2.

gödi olvasó · 1 éve
Piroska nem tér le az útról
Könyvbemutató Somogyi Rékával Göd, 2017. 04. 28.
„olvasta a mesét, de vágyik a  tilosba”

Jókora eső elől kellett bemenekülni a Városi Könyvtárba péntek estefelé, hogy az ember kissé felmelegedjen.
A téma ezúttal Somogyi Réka selyemfestő új kötetének bemutatója volt.
Maga a festő beszélt életélményeiről és festményeiről, amiket nem klasszikus értelemben kezel festménynek, hanem inkább selyemre festett naplónak, amelyben vall szerelemről és vágyakról, halálról és életről, emberekről és macskákról. Jelenvalókról, eltávozottakról, eljövendőkről: a képzelet és ábránd világának létezőiről. A festészetben mindenki önmagát keresi Somogyi Réka ezt fel is vállalja, sőt az önazonosság megtalálása létezésének és művészetének végső célja. Piroska ennyiben nem csupán allegória és önarckép, hanem egyben annak demonstrációja, hogy az önvaló nem azonos a kívülről látható ember-jelenség képével.
Ennyiben tehát Réka nem Piroska. Érthetőbben: Piroska letér az útról hogy a mese elinduljon, de Réka nem tér le a sajátjáról, ami (most épp) Piroskáé. Tanulság: a kövezett útról le kell térni, hogy a belső úton rajta maradjunk.
Női festészet mindig más: érzékenyebb és nyíltabb, még akkor is ha szimbólumokat használ, könnyen és nehezen megfejthetőket, dekoratívabb, színesebb akár Kahlo akár (innen a szomszédos Zebegényből) a Somogyi Rékához közelebb álló Amrita Sher Gil képeit is nézzük.
Fontos megjegyezni manapság Somogyi Réka nem gender-festő, nem kvóta alapján nyerte nádszál-érzékenységét, és dokumentálási vágyát, nem illik bele a manapság kultúrának nevezett celebvilágba, bár, maga az internet is tanúsítja: ők is kedvelik.
Képei megtekinthetők (és megvásárolhatók) számos neves kiállítóhelyen, valamint a művésznő honlapján, http://somogyireka.hu/ ami egyúttal klasszikus blog is.
A selyem helyes értelmében maga a szellem. Ennyiben (szerintem) tudatos az anyagválasztás: visszatükröződés: a szellemnek teste van, mely a selyemre írva hagy nyomot maga után a világban.
Somogyi Réka nyaranta gyakori vendég Gödön, a Könyvtárban, láthatjuk őt a Duna parton vagy kávézókban egyaránt. És előszeretettel viseli a festményei motívumait bemutató ruhadarabokat. Ez tulajdonképpen marketingfogás: az alkotó élő hirdetőoszlop, és lehet egy önvallomás, mint a manapság szintén divatos tetoválás. De ez a tetoválás kígyóbőrre írt, azaz időnként levehető éj újra cserélhető, hangulat vagy időjárás szerint.

Somogyi Réka képei és munkái megtekinthetők http://somogyireka.hu/ címen.

Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
gödi olvasó
Ezen a felületen a gödi olvasók blogját találja, amely abból a célból készült, hogy olvasmányélményekről beszélgessünk. A felületet a Göd Városi Könyvtár moderálja.